"Jag känner mig oerhört välkommen" säger Anders Torell, VD för Kronans Apotek

Anders Torell

Den 2 januari 2018, var första dagen på jobbet för Kronans nya VD Anders Torell. Anders kommer från Ica där han arbetat sedan 2003 med olika uppdrag: logistikdirektör, affärschef Maxi-profilen, landschef för Estland inom Rimi Baltic. Nu senast har han varit programdirektör för ICA Sverige.

Hur känns det att börja jobba på Oriola och Kronans Apotek?
– Riktigt bra! Jag har gått och väntat på att få börja jobba här i sex månader, så nu är jag riktigt sugen. Jag ser verkligen fram emot att få börja komma igång och jobba på Kronans Apotek.

Vad är din uppfattning om Kronans Apotek nu när du kommer in som ny?
– Att här finns många kompetenta och engagerade människor med hög utbildningsnivå. Och hela företaget har en positiv anda. Överallt där jag varit som kund eller på besök i apotek och på servicekontoret så är det en positiv känsla. Det är verkligen bra!

Vad tycker du behöver göras på Kronans Apotek?
– En sak handlar om digitaliseringen. Den påverkar kunderna och vi måste vara med där. Vi behöver också se vilka företag som driver den utvecklingen. Det är oerhört svårt att förutspå vad som kommer att ske om fem år. Därför behöver vi vara med och följa utvecklingen och vi behöver accelerera de frågorna internt.

Hur är du som ledare?
– Jag är lugn och trygg. En del tycker jag är professionell med värme och humor. Jag är inte en ledare som detaljstyr. Jag tror på ett närvarande ledarskap som lyssnar och driver på. Till exempel kommer jag inte att stänga in mig i ett VD-rum på servicekontoret utan sitta tillsammans med de andra i kontorslandskapet.

Vad kan du om apoteksvärlden?
– Jag har ägnat de senaste sex månaderna åt att försöka förstå den. Sen har jag en bakgrund inom handel så de delarna kan jag. Även logistik är något jag jobbat med. Apoteksvärldens myndigheter och regelstyrning är jag mindre bekant med, men det finns många inom Kronans Apotek som kan det så där känner jag mig trygg.

Hur tänker du kring detta med handel och vård och apotek?
– Jag tror personligen att man ska se apoteken som en affär som hjälper folk att må bättre. Människor behöver läkemedel och vård, men också hjälp med sin hälsa på andra sätt som receptfria läkemedel, tandborstar och hudvård. Det handlar om att vårda sin personliga hälsa. I grunden är det det som apotek handlar om, att få våra konsumenter att må bättre.

– Sen gör vi på Kronans Apotek redan mycket. Vi har policys, vi genomför ledarlyftet som stärker våra chefer och medarbetare, vi har en god relation med facken, vi har en code of conduct och en visselblåsarfunktion. Så mycket av grunderna finns redan på plats.

Har du sett några utvecklingsmöjligheter för Kronans Apotek?
– Det finns alltid möjligheter. Jag tror vi behöver bli bättre på kundfakta. Vad tycker kunderna egentligen? Vad vill de ha? Och hur ser de på Kronans Apotek och vad ska varumärket stå för? Vi behöver jobba mer kring de frågorna. Och det är ett långsiktigt arbete.

– Sen behöver vi jobba mer tillsammans med Oriola, Svensk Dos, ICT Health support. Alla kan hjälpa till och bidra än mer till kundens behov.

Fakta om Anders Torell

Familj: Två döttrar 17 och 19 år. ”Med alla fördelar och nackdelar som finns med två döttrar på väg ut i livet.” Fru Anneli jobbar i Stadshuset i Stockholm.

Intressen: Gillar vindsurfing, tillhörde toppskiktet i sin ungdom, slutade på 16:onde plats i årets SM. Åker gärna skidor på längden och utför och gillar att springa. Spelar golf och seglar.